انواع آون آزمایشگاهی (Laboratory Oven)
خلاصه مقالهاز دستگاه فور آزمایشگاهی یا آون آزمایشگاهی عمدتاً برای خشک کردن لوازم آزمایشگاهی یا استریل کردن آنها ( به روش حرارت خشک ) استفاده می شود . توصیه می شود برای خشک کردن لوازم آزمایشگاهی از حرارت C°80 استفاده کنید .آون آزمایشگاهی یا فور آزمایشگاهی آون آزمایشگاهی یا فور آزمایشگاهی، یکی از تجهیزات آزمایشگاهی است که معمولا دارای محدوده دمای محیط تا دمای 300 درجه سانتی گراد هستند ، آون آزمایشگاهی به عنوان یکی از تجهیزات اصلی آزمایشگاه های شیمی ، زیست شناسی ،داروسازی و پزشکی قانونی است. آون آزمایشگاهی که دمای آن ها به بیش از 300 درجه سانتی گراد می رسد ، به طور کلی برای کاربردهای تخصصی تر در فیزیک ، الکترونیک و پردازش مواد مورد استفاده قرار می گیرد.
آون آزمایشگاهی همرفت طبیعی (Natural convection)برای انتقال گرما به نمونه ها به اختلاف دما درون آون آزمایشگاهی وابسته است. برای کاربردهایی مانند خشک کردن (drying)، پخت (baking) ، استریل کردن (sterilizing )، incubation و پیش گرمایش استفاده می شوند. آون آزمایشگاهی Heating/Drying Ovens (Forced Convection) (این نوع از آون آزمایشگاهی دارای یک فن است که با استفاده از فن ، هوای اطراف محفظه داخلی به گردش در می آید. در ادامه به شرح کامل این نوع آون آزمایشگاهی می پردازیم. آون آزمایشگاهی خلاء (Vacuum drying oven)ظرف مدت کوتاهی هوای خشک را درون محفظه وارد می کنند که رطوبت را جذب می کند و بلافاصله توسط پمپ خلاء استخراج می شود.این آون آزمایشگاهی شامل چندین ویژگی از جمله کنترل دمای بالا ، خلاء و ریز پردازنده هستند. از این آون آزمایشگاهی می توان برای خشک کردن نمونه ، پخت ، آنیل کردن ، بهبود ، استریلیزه کردن ، تبخیر و آب زدایی و سایر کارهای آزمایشگاهی عمومی استفاده کرد. این آون آزمایشگاهی از نظر مقرون به صرفه ، مقاوم و همه کاره هم برای ساخت و هم برای نیازهای آزمایشگاهی مناسب هستند.آون آزمایشگاهی خلاء ، یکی از دستگاهای مورد نیاز آزمایشگاه های بالینی و تحقیقاتی ، طی مدت زمان کوتاهی هوای خشک را درون یک محفظه وارد می کنند که این امر رطوبت را جذب می کند. سپس بلافاصله توسط پمپ خلاء استخراج می شود. آون آزمایشگاهی خشک کن خلاء برای فرآیندهای ظریف خشک کردن و سایر کاربردها از جمله تعیین رطوبت ، مواد جامد گازی ، آزمایش طول عمر، آبکاری ، مطالعات مقاومت شیمیایی ، خشک کردن کاغذ ، لاستیک و منسوجات ، خشک کردن ، استریل کردن ، خارج کردن مایعات گازی ، ذخیره سازی خلاء و ... استفاده می شوند. یک آون آزمایشگاهی خلا خوب دارای یکنواختی و پایداری ، آب بندی درب خوب و خلاء قابل تنظیم است. به دنبال ویژگی های اضافی از قبیل خلاء جداگانه و خطوط دریچه ، واشر قالب بندی شده با سیلیکون با درجه حرارت بالا ، دستگیره درب های فشار و کنترل ترموستات هیدرولیکی باشید. با وجود گزینه های زیادی امکان یافتن یک واحد آسان و راحت با حداکثر ایمنی مناسب برای نیازهای آزمایشگاهی شما وجود دارد.کاربردهای آون آزمایشگاهی یا فور آزمایشگاهی به عنوان تجهیزات آزمایشگاهی1- خشک کردن dryingیکی از تجهیزات آزمایشگاهی برای خشک کردن نمونه ها جهت از بین بردن رطوبت در آزمایشگاه های زیست محیطی، بیولوژیکی و بالینی ، شیمیایی و ... آون آزمایشگاهی است.
آون آزمایشگاهی کانوکشن همرفتی مناسب نمونه هایی اسن که به راحتی خراب می شوند ، زیرا رطوبت را از بین می برد و نقطه جوش آب را پایین می آورد و اجازه می دهد نمونه در دمای پایین خشک شود.در همین حال ، آون آزمایشگاهی همرفت گرانشی اغلب برای خشک کردن ذرات ریز مورد استفاده قرار می گیرند زیرا این مواد احتمالاً با جریان هوا زیاد پراکنده می شوند و برای محافظت از این نمونه های ظریف نیاز به جریان هوای طبیعی تری دارند. 2- پخت یا Annealing
به منظور کاهش سختی و یا افزایش انعطلاف پذیری موادی مثل شیشه و یا استیل از فرایند حرارت دادن و سپس سرد کردن در اصطلاح پخت استفاده می شود. فرایند پخت ، شامل حرارت دادن و سپس خنک کردن موادی مثل شیشه و استیل ، به منظور کاهش سختی و یا افزایش انعطاف پذیری انجام می شود.آون آزمایشگاهی با درجه حرارت بالا در این فرآیند ، که اغلب در کاربرد متالورژی ، ساخت دستگاه های پزشکی و صنایع علوم مواد استفاده می شود.این مواد آنیل شده را می توان در زمان کمتر و به راحتی و با سرعت شکل داد تا در تولید مواردی مانند سرنگ و سوند از آن استفاده شود3- بهبود باند (Die-bond curing)آون آزمایشگاهی از طریق ترکیبی از خشک کردن و بیک کردن ، مواد را به منظور محکم ترشدن پیوند های شیمیایی ترکیبات شیمیایی بهبود می بخشد. از این کاربرد آون آزمایشگاهی برای ایجاد چسب، پلاستیک، لاستیک و اپوکسی است که در تحقیقات مربوط به فناوری نانو ، مطالعه نیمه رسانا ها و پلیمری مورد استفاده قرار می گیرد. افزایش استحکام باند نیز در چسباندن قطعات به طور مستقیم بر روی مدار به طور فوق العاده ای مفید است ، که بسیاری از آنها در سیستم های پزشکی، فضایی و نظامی کاربرد دارند.Polyimide baking - 4گروهی از پلیمرها به نام پلی ایمیدها هستند که بسیار مستحکم هستند و در برابر حرارت های بالا و مواد شیمایی مقاومت بالایی دارند این ویژگی پلی ایمید ها سبب شده در بسیاری از کاربردهای دشوار صنعتی، جایگزین شیشه و فلزاتی مانند فولاد میشوند. این پلیمرها به صورت مایع به آون آزمایشگاهی اضافه می شود ، به صورت حرارتی پخته می شود تا یک فیلم نازک یا یک لایه برای مصارف مختلف استفاده شود. 5- استریل کردن (Sterilizing)یکی از کاربردهای اساسی آون آزمایشگاهی ، استریل کردن تجهیزات آزمایشگاهی و ظروف شیشه ای در آزمایشگاه هاست. دمای ایده آل جهت استریل کردن با آون های آزمایشگاهی باید حداقل 60 درجه سانتی گراد به مدت45 تا 60 دقیقه آنجام شود تا محتویات داخل آون به خوبی استریل شوند.روند خنک سازی آون آزمایشگاهی باید به صورت آهسته انجام شود، زیرا پایین آوردن سریع دمای آون آزمایشگاهی می تواند باعث ترک خوردگی ظروف و شیشه آلات آزمایشگاهی می شود ، در حالی که خنک شدن تدریجی مانع از ورود هوای بالقوه مضر ، حاوی ارگانیسم های آلوده کننده به داخل آون آزمایشگاهی می شود.علاوه بر این ، تمام مواردی که نیاز به استریل شدن دارند نیز باید خشک شوند - دمای 60 درجه سانتی گراد هنگام استفاده از ظروف شیشه ای مناسب است.